Besök från Ö-vik dag 2 - Tuvans ettårsdag!

Så här såg det ut när Tuvehagens filmstjärnor firade ett år sen premiären av Dramat på Tuvan. Våra gäster från Nässjö och Örnsköldsvik, som vi samarbetar med, var med. Syftet med besöket var inspiration. De unga filmskaparna sa efter träffen att de inte alls var oroliga för hur det skulle gå för dem med sina respektive filmprojekt med äldre. De tyckte att de hade fått mycket inspiration och en annan syn på hur det kan vara att arbeta med äldre personer.

DSC_0054
Två damer på Tuvehagens seniorboende, Karin E och Ingrid som inte var med i filmen Dramat på Tuvan men som gick med i projektet efter premiären förra året.

DSC_0060
Här anländer Dramat på Tuvans berättarröst Birgit Johansson. Bakom henne kommer fen Rut.

DSC_0061
Jag är precis som jag var på premiären - sa Rut och det stämde, galaklänningen, broschen, pärlhalsbandet och diademet glittrade lika mycket som för ett år sen.

DSC_0046
Anna och Robin från Örnsköldsvik satt närmast filmduken på vilken Dramat på Tuvan och delar av dokumentrfilmen om premiären visades.

DSC_0076
Marianne Holmström, fritidssamordnare på Tuvan, hjälpte oss med gott kaffe och mysig stämning.

DSC_0080
Polisen i filmen - Bernt Davidsson och Anna Tjernström, filmare från Örnsköldsvik gjorde varandra sällskap vid bordet.

DSC_0085
Här berättar våra gäster från Nässjö - Anna. Annkatrin och Helin - om att även seniorerna i Nässjö ska göra korta filmer - digitala historier.

DSC_0074

DSC_0103
Gala, pompa och ståt - Rut Johansson, Bernt Davidsson och Ulla Johansson.

DSC_0107
Och så sista gruppbilden innan våra gäster beger sig hemåt. Från vänster: Annkatrin Lennartsson, Medborgarskolan Nässjö; Helin Karlsson, Brinellskolan Nässjö; Anna Sundling, samordnare, Mötesplatsen, Nässjö; Stanislaw Przybylski, projektledare och animatör, Eksjö; Robin Kelloniemi, filmare, Örnsköldsvik; Anna Tjernström, filmare, Örnsköldsvik; Marianne Holmström, fritidssamordnare Tuvan, Eksjö.

Besök från Ö-vik dag 1

Den första av två underbara dagar. Torsdagen 25 november hade vi utbildning i digitalt berättande på Medborgarskolan i Nässjö. Anna Tjernström och Robin Kelloniemi, unga filmskapare, kom hela vägen från Örnsköldsvik för att delta tillsammans med Helin Karlsson, estetelev på Brinellskolan i Nässjö. Det var särskilt lämpligt att arrangera detta utbyte just dessa dagar eftersom fredagen 26 november skulle vi fira 1 år med Dramat på Tuvan tillsammans med filmstjärnorna på Tuvehagens seniorboende.

DSC_0021
Anna Sundling Mötesplatsen Nässjö Kommun, Helin Karlsson Brinellskolan, Robin Kelloniemi filmare Örnsköldsvik i Medborgarskolans lokaler i Nässjö lär sig mer om digitala historier.

DSC_0025
Vi gjorde en gemensam historia med programmet iMovie.

DSC_0027
Helin Karlsson och Anna Tjernström redigerar filmen.

DSC_0037
Annkatrin Lennartsson, Medborgarskolan, följer redigeringsprocessen med intresse. Det var hennes berättelse från barndomen som blev den röda tråden i vår gemensamma digitala historia.

DSC_0033
Sluttouchen på filmens eftertexter.

Planering i Huskvarna

Måndagen den 22 november var jag på träffpunkten Hörnan i Huskvarna där en animerad kortfilm ska göras i vår. Tillsammans med träffpunktens samordnare och frivilliga samt de seniorer som redan nu anmält sig till filmprojektet gick vi igenom ett schema över filmproduktionen. Vi börjar den 13 januari med att prata olika filmidéer. Seniorerna på Hörnan har redan vissa filmintriger på gång. Eftersom jag inte kan vara med varje gång de ska träffas, får de jobba rätt mycket själva. En premiär är tänkt till mitten av juni 2011.

20101122048
Planeringsmöte på Hörnan i Huskvarna, Jönköpings kommun.

20101122051
Filmarbetet på Hörnan kommer att följas av arbetsterapeutsstudenter från Hälsohögskolan (i mitten).

Digitala seniorer i Nässjö

20101117038
En ny bild på Anna Sundling och Annkartrin Lennartsson - våra samarbetspartners i projektets tredje år.

Den andra kommunen i Jönköpings län, förutom Jönköpings kommun, som projektet "Animera = göra livlig" sprider sig till är Nässjö. Här samarbetar vi med omsorgsförvaltningens samordnare Anna Sundling och Medborgarskolans Annkatrin Lennartsson. Onsdagen den 17 november träffade vi Helin Karlsson, som går i trean på Brinellgymnasiet, Tanken var att Helin skulle bli cirkelledare för Digitala Berättelser för seniorer i Nässjö. Det visade sig att Hellin tidigare varit med i ett ungdomsprojekt på Eksjö Animation - Animerade minnen. Animation och rörlig bild är därför inte helt främmande för henne. Att göra digitala historier med seniorer i Nässjö blir Helins examensarbete/projektarbete.

20101117039
Var och en i sitt hörn? Det ser bara ut så, men det kommer att bli ett strålande samarbete!

ellin karlssom
På eftermiddagen samma dag besökte vi alla fyra träffpunkten Brinellgatan 2 som blev utvald att delta i den första omgången digitalt berättande för seniorer. Det kom väldigt många äldre men Helin kommer att arbeta med en grupp på 4-6 stycken i den första omgången. Finns det fler intresserade får vi starta en ny studiecirkel när den första omgången är klar. Detta hänger ihop med Helins projektarbete och beräknas till maj 2011.
Seniorerna på Brinellgatan tyckte först att det lät lite krångligt med digitala historier, särskilt ordet "digital" gav dem lite kalla kårar. Men vi förklarade att vi kommer att hjälpas åt och att det viktigaste är deltagarnas berättelser och bilder. Vi visade även några av Tuvans digitala berättelser samt filmen Dramat på Tuvan. Projektet sätter igång efter nyår.

På bilden t.v.: Helin Karlsson som ska handleda seniorerna i det digitala berättandets värld.
20101117047
I detta glada gäng i Nässjö finns med all säkerhet filmstjärnor!

Huskvarna är med

Fredagen 12 november åkte jag tillsammans med Gun Gustafsson, min frivilliga assistent, till Huskvarna för att initiera ett animationsprojekt där.

Träffunkten Hörnan ligger som namnet antyder på hörnet av Eric Dahlbergsgatan i Huskvarna, en stad som 2011 firar ett hundraårsjubileum, känd för sin vapenfabrik, motorsågar, symaskiner mm. Här finns också pensionärer ivriga att göra animerad film, visade det sig under vårt besök.

Gun utanför Hörnan
Gun Gustafsson utanför Hörnan.

Träffpunkten drivs av ett femtiotal frivilligarbetare. Lis Deichmann och Lars-Inge är två sådana frivilliga eldsjälar som tycker att allt är möjligt och sprider sin entusiasm över hela stan.

Lis Deichmann och Lars-Inge
Lis och Lars-Inge arbetar frivilligt på Hörnan.

Till träffen kom ca 15 äldre. Vårt besök inleddes med min korta redogörelse för vad animation är för något. De nyfikna seniorerna fick bl.a. veta att animerat inte alls behöver vara tecknat. Som ett bevis på detta visades Dramat på Tuvan. Det blev skratt och glada rop när seniorerna på Hörnan i Huskvarna såg på en animerad actionfilm gjord av seniorer på Tuvan i Eksjö. "Den där kniven var otäck!" - sa en av pensionärerna efter filmvisningen.

Gun senior
Gun på hörnan tyckte att kniven i Dramat på Tuvan var riktigt otäck.

Sedan visade jag delar av dokumentärfilmen om vårt projekt. Pensionärerna fick se sina "kollegor" i Eksjö gå på röda mattan i glittrande klänningar och fracker. "Hur tror ni att det kommer att vara här i Huskvarna på er premiärdag?" frågade jag när filmprojektorn stängdes av och lyset tändes igen. "Ännu bättre!" - skrek seniorerna.

Tanken är att gänget på Hörnan ska göra en egen animerad kortfilm. De kommer att jobba ganska mycket självständigt och med hjälp av frivilliga Liz och Lars-Inge. Tack vare vårt samarbete med Högskolan i Jönköping kommer vi att kunna få hjälp med vissa tekniska bitar av studenterna på mediaprogrammet. En studentgrupp från Hälsohögskolan kommer att utvärdera projektet på Hörnan ur hälsosynpunkt. Det blir alltså ett till examensarbete skrivet om Animera-projektet. (ett skrevs om Dramat på Tuvan och finns att hämta HÄR)

Stanislaw Przybylski och seniorer
Stanislaw Przybylski med två av Hörnans seniorer, båda intresserade av att göra animerad film.

Måndagen 22/11 ska jag till Huskvarna igen. Vi ska ha ett planeringsmöte. Filmproduktionen kommer att starta efter nyår.

Möte hos Film i Stockholm

Torsdagen den 4 november träffade jag filmkonsulenter från Film i Stockholm. Vid mötet närvarade Kerstin Olander, verksamhetsledare, Anita Hjelm, filmkonsulent för biofrågor och Film i Vården, Fredrik Nordbladh, konsulent för film- och mediepedagogik, Lisbeth Ohlsson, Kultur i vården, Olof Ryderberg, VD för Temabo, temaboenden för äldre, Lars Lindkvist, Temacoach, Temabo, Hannes Hellgren, temacoach, Temabo, Sidney Gamio, omvårdare Temabo. På mötet presenterade jag filmerna Dramat på Tuvan och dokumentären Animera = göra livlig. Film i Stockholm visade ett urval dokumentärfilmer gjorda av seniorer i hela Sverige. Mötet var mycket givande och inspirerande. Alla deltagare uttryckte önskan om ett fortsatt samarbete.

Läs mer om Temabo-äldreboenden HÄR. (www.temabo.se)
Läs mer om Film i Stockholm HÄR (www.webbhotell.sll.se/Film-Stockholm/)