Våra böcker


Ett av våra mål i projektet har varit att skriva inspirationsböcker / metodhandböcker för den som vill animera med seniorer. Med Allmänna Arvsfondens stöd blev det verklighet. Det är Teresa Glad och jag som har skrivit böckerna.

Den första boken, Animera med seniorer, är en liten bok med stort innehåll. Den är i två delar. Del ett är en berättelse om hur projektet Animera = göra livlig blev till, hur vi gjorde för att finansiera det, hur vi arbetade med seniorerna, vad vi stötte på för svårigheter och hur projektets resultat syns. Den andra delen är en minihandbok för den som själv vill animera med seniorer. Både den som inte kan något om vare sig film eller datorer och ett animationsproffs hittar något intressant och inspirerande i handboken och hittar svaret på frågan: hur gör jag? Boken vänder sig till alla som kan tänka sig att göra film med seniorer, men även till dem som arbetar med äldre, studerar till omvårdare, under- eller sjuksköterska, arbetsterapeut - och som behöver lite inspiration. Vi hoppas att kommuner vill beställa boken och sprida den bland de som arbetar inom äldreomsorgen.

AmS_omslag_fram-02DH60_omslag-02


Den andra boken, Digitala historier 60+ är ett resultat av vårt samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Tillsammans har vi tagit fram en studiehandledning för den som vill vara ledare för en studiecirkel i vilken seniorer ska göra digitala historier. Digitala historier är korta bildspel med egen berättarröst som kan handla om allt mellan himmel och jord, oftast någon viktig episod ur livet. Vårt mål var att göra den aktiviteten tillgänglig för många med så lite utrustning och filmexpertis som möjligt, så att till och med personer utan någon filmutbildning kan bli cirkelledare. Se exempel på digitala historier HÄR. De görs numera även i Nässjö och i Örnsköldsvik.

Böckerna finns att beställa på denna hemsida i vår bokshop (ej aktuellt längre anmärkning 20140812 av Admin). Intäkterna från försäljningen av våra böcker kommer att användas till nytryck (den första "provupplagan" är på 300 ex).

Datum och plats för premiärer i vår

Nu vet vi datum och plats för animationspremiärer med seniorer i vår.

NÄSSJÖ - digitala historier - fredag 15 april - kl. 15:30 - Kulturhuset Pigalle

ÖRNSKÖLDSVIK - digitala historier - fredag 13 maj - kl. 15:30 - biograf Folkan

EKSJÖ - Let's dance dockanimation - tisdag 17 maj - kl. 16:00 - Mariebergs servicehus

HUSKVARNA - På Besök i Huskvarna - fredag 17 juni - kl. 16:00 - Huskvarna teater

Kurs i Örnsköldsvik uppskjuten

Vi skulle hålla i en kurs i Digitala historier för seniorer i Örnsköldsvik 30-31 mars på NBV. På grund av för få anmälda skjuter vi upp kursen tills efter premiären av Rönnens filmer 13 maj 2011. Jag återkommer med mer information lite närmare premiären.

Animation börjar på Hörnan

Seniorerna på träffpunkten Hörnan har nu börjat animera sin film "På Besök i Huskvarna". Torsdagen den 24 mars togs de allra första bilderna. Vi animerar i Hörnans källare där vi kan få vara i lugn och ro med alla dockor, bakgrunder och rätt belysning.

20110324173

20110324175

20110324176

20110324181
Den första bilden är tagen, till filmgängets stora glädje.

20110324182

20110324185

Om projektet på Scenkonstbolagets hemsida

Klicka HÄR för att läsa om projektet på Rönnens äldreboende på Scenkonstbolagets hemsida.

scenkonstbolaget-roennen