Sveriges Riksdag

Onsdagen den 31 mars kommer Teresa Glad och jag - Stanislaw Przybylski - få berätta om projektet på ett seminarium som arrangeras av Riksdagens tvärpolitiska handikappforum i samarbete med Allmänna Arvsfonden. Detta känns väldigt stort både för oss och för våra seniorer. Vi återkommer med mer information och bilder efter onsdagen.

Tuvan dansar och ler

ullabrittasmanus

Detta tog Ulla-Britta Hydén med sig till vår träff på Tuvan igår. Hon sa hon hade fått en klar bild av hur en fortsättning på Tuvan filmen skulle se ut. Hon vill att det ska bli en slags musikvideo där alla från Dramat på Tuvan deltar i dans, sång och musik. Till och med allas favorit - katten Kajsa ska få jama.
Seniorerna på Tuvan vill som bekant fortsätta att skapa film. Deras kreativitet har väckts till liv genom projektet "Animera = göra livlig".
Ulla-Britta berättade att hennes barnbarn numera kallade henne för Pannkaksmoster eftersom hon i "Dramat" steker pannkakor.
Ulla - boven i filmen - berättade att hennes barnbarn hade varit rädd för henne eftersom hon i filmen slipade kniv.
Tuvan-filmarna var mycket stolta när vi berättade för dem hur bra deras action-drama mottogs i alla kommuner där vi varit och visat den.

"Dramat..." i Tranås

Fredagen 5 mars 2010 hälsade jag på seniorerna på seniorboendet Berget i Tranås. De träffas varje dag kring olika slags aktiviteter och de var mycket nyfikna på vad jag skulle visa för något. Många frågade vad Tuvan var för någonting och då svarade jag att det var ungefär som "Berget" fast i Eksjö.

Berget

Det kom väldigt många för att se på film. Enhetschefen Carina Pettersson sa att de var ovanligt många. Innan jag visade filmen, berättade jag om hela produktionsprocessen. Seniorerna verkade mycket intresserade. "Dramat på Tuvan" togs emot med mycket skratt och glädje. Pensionärerna från Berget blev mycket imponerade av sina kolleger på Tuvan. "Vad roligt att vi gamlingar kan göra något sådant" - sa en av seniorerna. Genast började en del diskutera en egen filmidé - "Dramat på Berget". En av damerna tog fram en femtiolapp som hon skulle betala för fikat med. "Den har jag tryckt imorse!" - sa hon. Ett svartsjukedrama blev en väldigt populär idé.
Mot slutet av den trevliga eftermiddagen sa enhetschefen Carina att "nu ska vi visa för Stanislaw att vi också kan!" - och alla började sjunga: "Det blir bättre och bättre dag för dag!"

20100305294
Dramat på Tuvan visas på Berget i Tranås

20100305291

Vi är med i Demensforum!

Vi är stolta över att få en artikel publicerad i Demensforum nr 1/2010 - Demensförbundets tidning.
Ladda hem artikeln här (pdf)
Demensförbundets hemsida

20100304284

20100304285

Projektet i Vetlanda

20100303268
Seniorboende Mogärde i Vetlanda

I går var vi på besök i Vetlanda, på seniorboendet Mogärde. "Dramat på Tuvan" väckte stort intresse hos både de äldre och personalen. "Nu ska vi göra Skräcken på Mogärde" - sa de. Vi pratade mycket om hur de skulle kunna gå tillväga.

20100303270

Deras projekt bör vara kortare och enklare. De kan göra mycket av arbetet själva på dagverksamheten - skriva manus, göra karaktärer. Sen kan de få hjälp med infilmning, ljudinspelning och redigering antingen av oss på Eksjö Animation eller försöka ta kontakt med eleverna vid animationsgymnasiet i Eksjö.

20100303280
Samordnarna på Mogärde Katarina och Eva.

Besök i Forserum och Nässjö

20100302259
Seniorerna på mötesplatsen Parkgården i Nässjö reagerade häftigt när de fick se Dramat på Tuvan.

I dag har projektet presenterats i Nässjö kommun. Vi var och hälsade på på två ställen: mötesplatsen Forsbacka i Forserum (på bilden t.v.) samt
Forsbacka
Parkgården i Nässjö.
Det är samordnaren Anna Sundling som arbetar med ett treårigt utvecklingsprojekt inom äldreomsorgen. Målet är att utveckla fritidsaktiviteter, träffpunkter och stärka samarbetet med frivilliga.
Vi fick ett mycket varmt mottagande. "Dramat på Tuvan" fick dubbla applåder på båda träffpunkterna. Vi pratade även om att ha ett samarbete mellan våra projekt - kanske starta en studiecirkel med animation för äldre?
Det roliga med Nässjöprojektet var att de hade ett samarbete med ungdomarna på Brinellgymnasiet. Det innebär att eleverna får möjligheten att göra olika saker med seniorerna - till exempel ha datakurser, eller kurser i mobiltelefonanvändning - de får möta varandra på ett naturligt sätt. Vi blev mycket inspirerade av "nässjödagen". Till våren kommer kanske Anna med sin medarbetare Hanna och några frivilliga på "studiebesök" till Tuvan! Varmt välkomna!

20100302261
Eldsjälar Hanna Johansson och Anna Sundling jobbar med socialt innehåll i äldreomsorgen i Nässjö Kommun.