Ö-vik bloggar!

Anna Tjernström och Robin Kelloniemi som driver projektet i Örnsköldsvik på äldreboendet Rönnen har skapat en blogg om projektet. Adressen är ronnenfilm.blogg.se Man kommer att kunna följa projektets förlopp där.

Tuvan kämpar på

Filmstjärnorna på Tuvehagens seniorboende i Eksjö fortsätter att göra film tillsammans med Teresa och mig. Vissa tisdagar samlas vi för att fortsätta animera deras dansfilm i lera. Filmen beräknas klar i maj 2011.

20110125103
Pensionärsträff med tjocka datorkablar på bordet i stället för kakfat och kaffekannor...

20110125107
Innan vi börjar animera måste vi gå igenom det redan infilmade materialet.

20110125110
I pausen blir det förstås kaffe och lite övningar i att skriva på datorn.

Nässjö har börjat!

På Mötesplatsen Brinellgatan 2 i Nässjö har studiecirkeln Digitala Historier startat. Studiecirkeln är ett samarbete mellan Eksjö Animation, Projektet Mötesplatsen Nässjö Kommun, Brinellskolan och Medborgarskolan. Hellin Karlsson, elev på Brinellskolans årskurs 3, estetprogrammet, är cirkelledare för en grupp seniorer. Tillsammans ska de göra var sin digital berättelse - en kort film gjord av egna röster och fotografier. Se exempel på digitala historier HÄR. Studiecirkeln blir Hellins examensarbete och på samma gång en innovation inom äldreomsorgens aktivitetsutbud.

P1010012
Så här såg det ut när studiecirkeln Digitala historier startade måndagen 24 januari 2011. Foto: Anna Sundling

P1010013
Hellin (med ryggen mot kameran, svart blus) kommer att leda studiecirkeln Digitala historier med seniorerna på mötesplatsen. Foto: Anna Sundling.

P1010014
Här försöker jag förklara teknik för seniorerna som förväntansfulla samlats på Brinellgatan 2 för att delta i en ny studiecirkel. Foto: Anna Sundling

DHR panterkurs

Den 22 januari besökte jag DHR:s kurs kallad panterkursen i Mariannelund. DHR står för Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet och hette tidigare De Handikappades Riksförbund. Numera kallas organisationen Förbundet för ett Samhälle utan Rörelsehinder. DHR Eksjö har jag samarbetat i under de två första projektåren. Nu blev jag inbjuden som gästföreläsare till panterträffen som gästades av medlemmar från bl.a. Jönköping, Eksjö, Örebro, Finspång.

DHR moete Mariannelund
DHR-medlemmar tittar på Dramat på Tuvan och dokumentären Animera = göra livlig

Jag fick presentera projektet och visa först den animerade filmen Dramat på Tuvan och sedan dokumentären Animera = göra livlig. Från första början var tanken att DHR Eksjö skulle vara med och skapa filmen Dramat på Tuvan. Det visade sig dock rätt fort att de som förening har så många järn i elden att det inte fanns möjlighet att aktivt delta i projektet. Däremot blev DHR observatörer av projektet och en viktig inspirationskälla. Dessutom är många av deltagarna i projektet Animera = göra livlig medlemmar i DHR.
Nu i Mariannelund möttes min presentation av en positiv respons och stor glädje. De närvarande verkade inspirerade och det konstaterades att det verkligen inte behöver vara slut för de personer med funktionsnedsättningar som har fyllt 65 år. Animation gör det omöjliga möjligt och vårt projekt har visat att man rent av kan bli filmstjärna oavsett hur gammal man är och hur svår funktionsnedsättning man än lever med.

Läs mer om DHR på www.dhr.se

1:a manusträffen på Hörnan

Nu har seniorerna på träffpunkt Hörnan i Huskvarna satt igång med sin animerade kortfilm. Torsdagen 13/1 hade vi den första introduktions- och manusträffen. Deltagarna hade en massa idéer och de vill att deras film ska handla om Huskvarna och deras träffpunkt. Träffen blev en riktig "brainstorming-session" då allas idéer lyftes fram och antecknades.

Seniorerna paa Hoernan skriver manus
Hörnangänget upptagna med att ta fram den röda tråden i sitt manus.

Det vankas en kortfilm kanske till och med ännu mer skruvad än Dramat på Tuvan i Eksjö. Vad den får för titel, hur den kommer att se ut och vilka karaktärer som kommer att animeras - det bestämmer Hörnangänget tillsammans med Eksjö Animation och frivilliga på träffpunkten. Filmgänget kommer att träffas en gång i veckan och filmen ska bli klar i juni 2011.

20110113092
En genomgång av schemat innan seniorerna sätter igång med "brainstorming".