Hörnan skapar karaktärer

Torsdagen 24 februari var det full rulle på Hörnans träffpunkt i Huskvarna. Seniorerna arbetade flitigt med att ta fram karaktärerna till sin animerade kortfilm, som ska ha premiär den 17 juni 2011.

DSC_0271
Monica och Margit har letat rätt på tyg / fuskpälsbitar som behövs för att göra vissa djur i filmen.

DSC_0277
Ronny fotograferar av Tora "en face" - det krävs åtminstone ett foto från varje sida för att man ska kunna animera en karaktär i cut-out tekniken.

DSC_0281
Nu har Tora vänt sin profil mot Ronny som kollar om hans modell fastnat på bild.

DSC_0286
Dockorna kommer att behöva ha skor så vi fotograferade av varandras fotbeklädnader. Dessa överförs sedan till en dator, skrivs ut i rätt storlek (så att de passar till dockan) och klipps ut.

Det blir rätt stökigt med alla papper och tyger på bordet om man inte håller ordning - som Lis Deichmann och Lars-Inge på Hörnan gör (nedan).

DSC_0279

Medborgarskolan.se

mebo_logo
Nu är vårt samarbetsprojekt omnämnt på Medbrgarskolans hemsida. Klicka på loggan för att komma dit (öppnas i nytt fönster).

Digitala historier spelas in i Nässjö

Hellin Karlsson är nu i full gång med att spela in seniorernas digitala historier i Nässjö, på mötesplatsen Brinellgatan 2. Här kommer några bilder från gårdagens träff då själva Smålands Tidningen var på plats och gjorde ett reportage.

hellin-dator-smt

hellin-marianne

hellinochgruppen

rrr

ulla-nassjo

Rönnen i Sveriges Radio!

p4vaesternorrland

Våra duktiga projektledare i Örnsköldsvik intervjuas i Sveriges Radio P4 Västernorrland. KLicka HÄR eller kopiera och klistra in i webbläsarens adressfält nedanstående länken:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=110&artikel=4356385

Hellin, Medborgarskolan och utrustning

I dag träffades vi allihop som jobbar med projektet i Nässjö på Medborgarskolan. Det hade kommit ny datorutrustning som Hellin Karlsson kommer att använda i sitt arbete med seniorer på mötesplatsen Brinellgatan 2. De äldre där kommer att göra digitala historier med Hellins hjälp.

20110214147
Hellin Karlsson och Annkatrin Lennarsson diskuterar studiecirkelns innehåll.

20110214148
Anna Sundling (först från höger) leder projektet Mötesplatsen för seniorer i Nässjö kommun. Hon var också med på vår måndagsträff som förutom diskussioner kring animationsprojektet även fylldes av skratt och glada samtal. Vi blev bjudna på Alla Hjärtans Dags-bakelser! Yummy, yummy!

20110214151
Och nu var det dags för bruksanvisningar och installationsprogram. Den nya datorn och skannern kommer att vara Hellins - och seniorernas - arbetsredskap de kommande veckorna.

Besök på Rönnen!!

Läs om projektet i Örnsköldsviks tidningen 7

I går var jag på besök i Örnsköldsvik för att se hur det går för de unga filmarna Anna och Robin som håller i animationsprojektet i Ångermanland. Det var en helt fantastisk dag. Jag åkte tidigt på morgonen från Stockholm med tåg till Sundsvall. Därifrån var det buss 100 till Ö-vik. På bussen mötte jag Maria Lagerborg (ett möte arrangerat i allra högsta grad, ingen slump, tyvärr ;)) som är filmkonsulent i Västernorrland och som har satt igång projektet med seniorer och film i just Örnsköldsvik (där hon i övrigt kommer ifrån). Den drygt 2 timmar långa resan förflöt under livliga diskussioner om projektet och dess framtid. Begreppet "Stanimärkt" nämndes bland annat om att kulturprojekt med äldre ska uppfylla vissa krav. Väl framme i Örnsköldsvik var det dags för en snabb korv med bröd och så bar det av till Rönnens träffpunkt.

20110210130
Maria Lagerborg utanför Träffpunkt Rönnen vid äldreboendet med samma namn i Ö-vik.

På träffpunkten hade redan den ivriga filmgruppen samlats. Tidningen Örnsköldsviks Allehanda var också där och skulle göra reportage om projektet. Dagens träff skulle ägnas åt inspelning av seniorernas berättelser. Det var Anna Tjernström och Robin Kelloniemi som höll i trådarna och de gjorde det väldigt naturligt. Seniorerna berättade olika korta episoder ur livet och dessa spelades in digitalt.

20110210137
Inspelning pågår! Märta Öberg berättar om sin osedvanliga förlovning med Torsten.

Historierna kommer sedan att bildsättas och redigeras till korta bildspel - så kallade digitala historier, digital storytelling.
Det pratades också en del om den stora premiären av deltagarnas filmer. Ett preliminärt datum är maj månad. Då ska seniorerna spatsera på röda mattan tillsammans med var sin värd/värdinna och förhoppningsvis är våren i Norrland så långt gången att stjärnorna kan lämna sina kappor och rockar hemma, det ska bara vara glitter och glamour.

20110210140
Ebba, seniorernas bästa kompis på Rönnen, lyssnade uppmärksamt när de berättade sina fantastiska historier. Ebba måste definitivt vara med på premiären.

Jag var stolt, rörd, glad och inspirerad efter träffen. Det kändes som att mitt projekt, som började i Eksjö för 3 år sedan, verkligen bär frukt och sprids. I Örnsköldsvik är det än så länge väldigt lyckat med engagerade medarbetare, seniorer och unga filmare. Efter träffen på Rönnen träffade Maria Lagerborg och jag Bettan som arbetar med kultur i Örnsköldsviks kommun. Vi pratade om projektets framtid och bestämde bland annat att vi ska utbilda fler filmintresserade människor till "animatörer för seniorer". Anna och Robin kommer att leda en två dagar lång utbildning i slutet av mars. På så vis kan filmaktiviteterna i Ö-vik och i hela Västernorrland fortsätta även om Anna och Robin börjar jobba med någonting annat.

Dagen avslutades med ett biobesök (tack!) och en kort intervju med mig. Nu ska vi jobba vidare och nästa steget i projektet är som sagt fortbildningen i slutet av mars.