Intresserådet

Den 23 februari berättade vi om projektet på Intresserådet i Eksjö Kommun. Vi redogjorde för våra hittills uppnådda resultat och vi pratade om våra framtidsplaner. En av medlemmarna, som representerar "seniorer" tyckte det var väldigt viktigt med nya aktiviteter för äldre. "Det är det vi lever för" - sa han. Han föreslog att vi skulle genomföra en undersökning av hur länge efter en meningsfull aktivitet man fortsätter att må bra. Kanske något för våra forskare vid Hälsohögskolan i Jönköping?

Möte med fritidskonsulenterna

Den 22 februari besökte jag - Stanislaw - och min andra assistent Gun Gustafsson Jönköpings kommun. Vi hade blivit inbjudna att berätta om projektet på fritidskonsulenternas sammanträde. Fritidskonsulenter inom äldreomsorgen, förstås.

20100222236
Runt borde- fritidskonsulenter i Jönköpings kommunt: Maria Dellenbo, Kristina Jonsson, Pia Mattsson, Kerstin Ada Storm, Anna Johansson, Carin Wiberg och Tommy Fransson.

Vi berättade om vårt arbete med spridning av projektet. Maria Dellenbo tyckte vi skulle ta kontakt med studieförbund och starta en studiecirkel där äldre får skapa animation. Sen visade vi "Dramat på Tuvan" för de samlade (vi hade lite ljudproblem men filmen visades i alla fall). Fritidskonsulenterna tyckte det kändes inspirerande och de lovade de skulle höra sig för på var sitt håll hur intresset för animationsaktiviteter ser ut i deras kommun.

Projektet i forskarmiljö

doktorander
Den 17 februari 2010 besökte vi den internationella Hälsohögskolan i Jönköping. Tillsammans med Jenny Dahlin och Lena Andersson, som har skrivit sin kandidatuppsats om vårt projekt, presenterade vi "Animera = göra livlig" och filmen "Dramat på Tuvan" för doktorander och övriga forskare vid institutionen för Gerontologi. "Det är sällan vi har så här roligt här" - sa en av åhörarna efter vårt föredrag.

jenny och lena presenterar
Teresa Glad, projektassistent och jag berättade kort om projektets bakgrund och vi visade seniorernas animerade "Dramat på Tuvan". Sen knöt studenterna an till vår föreläsning i sin presentation av kandidatuppsatsen. Deras examensarbete handlade om filmprojektets inverkan på deltagarnas välbefinnande. Jenny och Lena jämförde resultat av sin studie med ett antal kände vetenskapliga studier om kreativ aktivitet för äldre. De kunde inte hitta någon studie kring animerad film och äldre. Deras kandidatuppsats fick mycket bra betyg och det har föreslagits att den skulle kunna göras om till en vetenskaplig artikel. Forskarna tyckte att projektet gav mersmak och vi blev inbjudna till att presentera det igen för personalen vid institutionen för arbetsterapi.

Besöket i Aneby

Igår var vi på besök i Jönköpings läns minsta kommun Aneby. Vi hälsade på på Träffpunkt Gula Villan där samordnaren är faktiskt en man - Ulf.

DSC_0140

Vi fick träffa en grupp äldre damer som på tisdagarna brukar komma till Gula Villan, dricka kaffe tillsammans och laga lite enklare mat. I går bjöds det på hembakade bullar och vaniljdrömmar. Efter fikat visade vi "Dramat på Tuvan".

DSC_0104

DSC_0101

Damerna tyckte att filmen var fin och de blev glada när vi delade ut vykort med bilder ur den.

DSC_0109

Det var en mycket trevlig förmiddag och vi kanske åker dit igen - till exempel för att visa filmen för "gubbagruppen" som brukar träffas på onsdagar.

DSC_0113

Den äldsta i sällskapet var 102-åriga Britta. Vi bad om att få bli fotograferade med henne.

DSC_0118

Kandidatuppsatsen klar och godkänd!

Kandidatuppsatsen som Jenny Dahlin och Lena Andersson vid Hälsohögskolan i Jönköping arbetat med hela HT 2009 är nu klar och godkänd! Den fick ett mycket bra betyg.
Klicka HÄR för att ladda hem uppsatsen i pdf-format.

Återträff med ungdomarna

Äntligen fick seniorerna från Tuvan träffa sina kavaljerer och damer som gjorde dem sällskap på premiärdagen. Träffen anordnades på Abborravikens Värdshus en bit utanför Eksjö.

karinalm
Gun Gustafsson, som hjälper oss mycket i projektet, kom ner i hissen med Karin Alm, vår äldsta deltagare.

DSC_0098
Naemi Gustafsson bar hatt och matchande scarf. Vidare Ulla Johansson, skurken i Dramat på Tuvan, Karin Wahlsten - hjältinnan med kniv i permobilen och vår hjälpande hand Gun.

Ingvar och Bernt
Bernt Davidson - polisen i filmen och vår musiker Ingvar Josefsson

DSC_0107
Karin Alm i bilen på väg till Värdshuset. Vi åkte färdtjänst som en gång, precis som vårt "Animera..." projekt var ett arvsfondsprojekt.

UllaBritta och Anton
På värdshuset: Ulla-Britta Hydén fick träffa sin kavaljer från premiären, Anton Lamme.

bordet
Så här trevligt och gemytligt hade vi det på återträffen.

20100209186
Kavaljer Dag Petersen pratade mycket med sin "fe" Rut Johansson.

20100209187
De flesta ungdomarna från premiären var på plats. Här ser vi bl.a. Paula Juric, Sara Mikaelsson, Karin Åberg och Zaran Olsson. Till vänster sitter vår duktiga animatör Fredrik Andersson och projektassistenten Teresa Glad.

Varmt mottagande i Värnamo

20100203155
I Värnamo fick "Dramat på Tuvan" ett varmt mottagande.

I går, onsdagen 3 februari 2010, var Teresa och jag i Värnamo. Vi besökte det trevliga äldreboendet "Östrabo". Vi blev varmt mottagna av en samordnare på dagcentralen, Berit. Vi visade filmen för en liten skara pensionärer, bland annat en herre vid namnet Lennart som hade gjort sin militärtjänst i Eksjö.

20100203157
Damerna på Östrabos dagcentral tittar på den spännande actionfilmen som äldre i Eksjö har gjort.

Berit tyckte att "Dramat på Tuvan" hade ett intressant budskap. Någon annan tyckte att det skulle behövas en uppföljare, där vi får veta vad som hände med paret Ulla-Allan och vad Janne gjorde med vinstpengarna han fått tillbaka.
"Östraborna" blev tydligen inspirerade. De kan tänka sig göra en egen film och då kanske de ber om hjälp på Kulturskolan eller någon av gymnasieskolorna.

janne-01
Vad gjorde Janne med sina vinstpengar när han äntligen hade fått tillbaka dem? Vad skulle du själv göra om du vann fem miljoner?

Våra vykort med stillbilder ur filmen inspirerade till diskussion. Det uppstod en idé om att både filmen och vykorten kan användas som "pedagogiskt" material på dagcentraler för äldre med demenssjukdomar. De skulle då kunna tillsammans med personalen titta på korten och diskutera det de ser. Det kan väcka minnen och inspirera till samtal.


Projektet turnerar

Nu har vårt spridningsarbete börjat på riktigt.
Igår var vi och visade filmen på Hestragården, Hestra, Gislaveds kommun. samt på Träffpunkt Gislow i Gislaved. Det var två mycket givande besök då det arbetar väldigt många engagerade människor på dessa ställen. Vi lyckades inspirera Träffpunkt Gislow till att själva starta något filmprojekt med de äldre. "Vi gör något bättre än ni och kommer till Eksjö och visar det för er" sa träffpunktens samordnare Monika.
I dag, onsdag, är vi i Värnamo kommun och visar Dramat på Tuvan på Östrabos dagcentral.

Kommande orter där vi ska sprida filmen och projektet: Gnosjö, Aneby, Vetlanda, Nässjö, Forserum,

20100202152
Pensionärer på Träffpunkt Gislow i Gislaved tittar på Dramat på Tuvan.

20100202143
På Hestragården i Hestra, Gislaveds kommun. Omvårdaren Ewa-Lena och projektassistenten Teresa Glad.