Brors berättarhörna öppnas snart

BBH

En av våra projektdeltagare - Bror Jansson - skriver berättelser. Han skriver mycket, ofta och - bra! Därför har vi nu bestämt oss för att börja publicera hans texter på internet. I dag skapades det Brors berättarhörna på bloggsidan wordpress. Adressen till den är: http://brorjansson.wordpress.com/
Snart kommer vi att lägga ut Brors berättelser på hans nya blogg.

Besök i Sävsjö

Torsdagen 15 april besökte jag - Stanislaw - och Gun Gustafsson träffpunkten Skogsdufvan i Sävsjö. Det var en till i vår serie "kommunresor" med filmen "Dramat på Tuvan" som vi gör i syfte att sprida våra projekterfarenheter och inspirera andra till liknande aktiviteter med äldre.
Vi fick ett mycket trevligt mottagande med gott kaffe, frallor med allt möjligt gott på - men framför allt en mysig och välkomnande stämning.
20100415555

Det som gjorde oss mycket häpna och väldigt glada var att det görs film på Skogsdufvan! Jo, de gör små filmsnuttar med en liten digital videokamera (på bilden). Ibland blir det bara bildspel med stillbilder - men tanken är att dokumentera aktiviteter på träffpunkten, filma varandra och sedan ha roligt när man ser sig själv på en teveskärm. Egentligen är det precis det vårt projekt handlar om: att våga testa något nytt. Att våga göra något annat än det traditionella. "Vi är redan filmstjärnor" sa en dam på träffpunkten.
"Dramat på Tuvan" föll alla i smaken och likaså våra vykort med stillbilder ur filmen. Vi visade även några av digitala berättelser skapade på Mariebergs äldreboende (läs mer om denna del i projektet HÄR) - vi ville visa Skogsduvorna att det de gjorde var i själva verket inte så långt ifrån det vi har gjort. Vi återkommer nog till denna träffpunkt i maj på en anhörigträff.

Tuvan gör dockor

Tisdagen 13 april 2010 gjordes det animationsdockor på Tuvan. Dockorna ska vara med i musikvideon till Kalle Schewens vals i Ulla-Britta Hydéns regi.

DSC_0026
En exempeldocka. Allan Fagerström visste genast: såna här ska vi göra idag! - sa han.

karinshaender
En animationsdocka har ett ståltrådsskelett inuti för att kunna både vara stabil och böjlig.

DSC_0061
Tuvan-gänget jobbar flitigt och koncentrerat.

DSC_0108
Ulla Johansson och Allan Fagerström inspirerade varandra i dockbygget.

DSC_0117
En liten "Naemi" av lera.

DSC_0125
Bror Jansson gjorde en liten myrslok.

DSC_0133
Två nya deltagare var med på träffen - Karin och Ingrid.

Rut J
Rut försöker redan nu animera sin docka.

dockornastaar
Efter träffen förvaras dockorna i Tuvans gömmor.I Riksdagen

Onsdagen den 31 mars 2010 medverkade Teresa och jag på ett seminarium anordnat av Riksdagens tvärpolitiska Handikappforum i samarbete med Arvsfonden - en av våra finansiärer.

Riksdagens logga pa dorr

Vi presenterade projektet och visade filmen "Dramat på Tuvan"
Teresa Glad och Stanislaw Przybylski
Teresa och jag pratar om "Animera = göra livlig". Vårt anförande blev till och med teckenspråkstolkat.

Riksdagens sal
Det var många i publiken i denna vackra Riksdagssal.

Seminariet handlade om en utvärdering av Arvsfondens alla projekt som på något sätt rör äldre. Utvärderingen är genomförd av Linköpings universitet. En rapport är snart tillgänglig på Arvsfondens hemsida.

Besök i Åkersberga

Vårt första "projektbesök" utanför Jönköpings län. Åkerberga i Österåkers kommun, strax utanför Stockholm. Vi åkte dit på Gidde Wärnelids inbjudan. Gidde tog kontakt med oss via Arvsfonden. Hans fru bor på Enebackens äldreboende i Åkersberga. Han själv är en mycket engagerad anhörig som håller i olika aktiviteter med de boende - mest dans. Han tog kontakt med Arvsfonden eftersom han ville söka pengar till sin dansverksamhet.
Både Gidde och personalen på Enebacken blev mycket intresserade av vårt animationsprojekt. Arbetsterapeuterna där hittar på fler och fler nya aktiviteter för sina seniorer. De sa att vårt projekt gav dem mycket inspiration att fortsätta satsa på kreativ sysselsättning. Filmen "Dramat på Tuvan" skulle de visa för sina boende vid ett senare tillfälle.

DSC_0053
Vi sitter och pratar om projektet. Runt bordet: Juliet - student från Uganda, Stanislaw, Gidde samt sjukgymnasten Helena och arbetsterapeuten Eva-Lena.

DSC_0067
Stani och Gidde.