Filmtiteln klar och animationsmaterialet visas

I dag 21/4 2009 når vi den tredje milstolpen i projektet. Pensionärerna på Tuvan har skapat dockor, bakgrunder och rekvisita till sin animerade film och detta ska vi markera med en fotoutställning på Tuvan (Oxtorgsgatan 8, Eksjö). Dessutom har vi genom en omröstning på denna hemsida valt titeln till seniorernas animation. Filmen ska heta DRAMAT PÅ TUVAN och det är Ulla Johansson som står bakom förslaget.
Mer om tredje milstolpen och utställningen kan Du läsa under
MILSTOLPAR.

Projektet på Drömfabriken

23-25 april hålls en gigantisk film- och spelmässa på Filmhuset i Stockholm. Drömfabriken - så heter evenemanget - består dels av filmvisningar, föreläsningar och diskussioner (med flera kända profiler inom filmbranschen), dels är det en utställning/mässa med montrar och stånd i Filmhusets korridorer. Projektet "Animera = göra livlig" är en del av Eksjö Animations monter. Läs mer om Drömfabriken här.

Ny Marieberganimation

Pensionärerna på äldreboendet Marieberg i Eksjö har skapat en ny animation. Bakom konsttekniken står Birgitta Titus, samordnare på Marieberg. Man kokar sockerlag (socker och lite vatten) tills man får ganska trögflytande genomskinlig sirap. Sedan smetar man ut sockerlagen på ett pappersark. För att skapa en bild droppar man bara vattenfärg. Sockerlagen sköter resten. Färgen flyter ut och skapar underliga formationer. Det tar ca 2 dagar för sockret att stelna och bli vitt. Under tiden fortsätter färgerna att sprida sig och det färdiga konstverket ser inte alls likadant ut som det man började med när sockret var vått. Vi animatörer använder en kamera ovanför pappersarket för att ta många bilder av den flytande, rörliga målningen. Slutresultatet blir dels en animation (vi lägger på musik och försöker hitta en rytm och ett tempo i bilderna) och dels själva målningarna. Den senaste filmen kan Du se här (eller under fliken filmer i huvudmenyn). Sockerkonsten och sockeranimationerna tänker vi visa på en utställning på Marieberg innan sommaren.

Projektet som uppsatsämne

Projektet "Animera = göra livlig" kommer snart att bli tema för högskoleuppsatser. Studenterna vid Hälsohögskolan i Jönköping får HT 2009 möjligheten att skriva sina examensarbeten inom området "äldre" på temat: "Hur påverkas äldres livskvalitet av att kreativt arbeta mot ett gemensamt mål?". Uppsatsämnet knyter an till projektets verkan på äldre personers hälsa, mental såväl som fysisk. Vi som driver projektet och andra som arbetar med äldre i Eksjö märker att animationsträffar är välgörande för deltagarna. Vi vill dock gärna ha det undersökt ur vetenskaplig synvinkel. Studenterna från Hälsohögskolan kommer att basera sina uppsatser på intervjuer, enkäter och fokusgrupper. Både de äldre själva, deras anhöriga och omvårdnadspersonal kan komma att bli tillfrågade om att delta i dessa. Målet är framför allt att stärka projektets budskap samt ge vetenskapliga bevis på att kreativitet är av stor betydelse för äldre.