tillbaka

Karin Alm
Karin Alm var en av deltagarna i projektet på Tuvan i Eksjö

Genomförande och tidsramar

Projektets huvudman var föreningen Eksjö Animation. Initiativtagaren och projektledaren Stanislaw Przybylski är animatör utbildad vid Konstfack och omvårdare inom hemtjänsten. Projektet bestod av veckoträffar med äldre och handledare på träffarna var Stanislaw Przybylski och Teresa Glad - animatör och illustratör.
Projektet började med en förstudie (oktober 2007). Den första delen i det egentliga projektet startade 2 maj 2008 och pågick till 27 november 2009 då seniorernas animation hade storslagen galapremiär.

Den första delen av projektet var upplagd som en filmproduktion. De äldre skapade allt från filmidén och manuskriptet till själva animationen. Animatörerna Stanislaw, Teresa och Fredrik Andersson handledde och hjälpte till med tekniken. Samtidigt utarbetades en ny modell av fritidsarbete med äldre där de äldre var medskapande.

En viktig del av projektet var även möten med olika organisationer inom äldre- och handikappsomsorgen, politiker och kommunala tjänstemän.

Klicka HÄR för att se den första etappens milstolpar och evenemang.

Ett långsiktigt mål är att det skall finnas en permanent verksamhet där animation och liknande konstformer används i fritidsarbete med äldre.

2010-2011 arbetade vi med spridning av projektet i hela Sverige. Vi samarbetade med Nässjö kommun, Jönköpings kommun och Örnsköldsviks kommun där seniorer fick möjlighet att prova på att skapa film.

Projektet avslutades formellt i oktober 2011 men arbetet med vidareutveckling av själva idén pågår för fullt. Kontakta Stanislaw för mer information.